Zo sluit u krachtstroom aan in de meterkast

Een enkele keer kan het in een woonhuis voorkomen dat men een krachtstroom aansluiting nodig heeft. Deze uitzonderlijke situaties komen echter niet vaak voor, want meestal is krachtstroom alleen voor industriële apparaten bedoeld. Veel mensen vergissen zich en verwarren een 3-fasenaansluiting met een krachtstroomaansluiting. Beide aansluitingen maken namelijk gebruik van de stekker met drie fasen. Wanneer bijvoorbeeld een elektrisch fornuis met een dergelijke stekker wordt geleverd, verwachten de meeste mensen dat zij krachtstroom nodig hebben voor de aansluiting van het keukenapparaat. De elektricien expert heeft ervaring met dit veelvoorkomend misverstand en zal in dit blogbericht meer uitleg geven over de verschillen tussen 3-fasenstroom en krachtstroom en hoe u deze aansluit in de meterkast.

Krachtstroom of 3-fasenstroom

Met het aansluiten van krachtstroom zorgt de elektricien voor een aanpassing van de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk waardoor apparaten van 400 volt aan spanning voorzien kunnen worden. Deze manier van aansluiten wordt ook wel een aansluiting tussen de fasen genoemd.  Tenzij u een serieuze klusser bent, die graag een professionele zaagmachine of compressor wil installeren, komt deze aansluiting nauwelijks voor in woonhuizen. Huishoudelijke apparaten die meer vermogen nodig hebben, maken namelijk gebruik van een 3-fasen aansluiting. In de volksmond wordt dit echter ook vaak krachtstroom genoemd. Het verschil is dat de apparaten die op deze aansluiting worden aangesloten 3x 25 Ampère aan stroom ontvangen. Een overeenkomst is dat voor beide aansluitingen een 3-puntsstekker wordt gebruikt.

Stroom aansluiten in de meterkast

Bij het aansluiten van 3-fasenstroom of krachtstroom zijn er een aantal aanpassingen in de meterkast noodzakelijk. Vanaf de meterkast wordt stroom via groepen door het huis verdeeld. Deze groepen zijn beveiligd tegen de gevaren van overbelasting door de stroom af te sluiten als dit voorkomt. Indien men in huis overschakelt op krachtstroom of 3-fasenstroom dan zal de huidige groep vrijwel zeker overbelast worden. De elektricien moet daarom een aparte groep in de meterkast aansluiten om het grotere vermogen te leveren die de apparaten op krachtstroom nodig hebben. Als dit niet gedaan wordt dan zullen de zekeringen in de meterkast doorslaan en de stroom uitschakelen.

Comments are closed.