Verlichting

Wil je warmte en sfeer in je huis, dan is verlichting onmisbaar in je interieur. Met een goede verlichting kunnen kleuren in huis nóg sprekender worden. Door goed te verlichten of te belichten, accentueer of verzacht je elementen uit je interieur. Je creëert je eigen harmonieuze omgeving. Een omgeving waarin je je thuis voelt.

Ook al is verlichting onmisbaar in huis, het is tóch vaak het laatste waar je aan denkt als je bezig bent met de verbouwing van je huis. Hoewel je bij aanvang wel al een idee hebt, ga je je pas écht met de inrichting bezig houden ná de verbouwing. Waar zet ik de eettafel neer? Hoe richt ik de zithoek in? Waar komt mijn bed te staan? Stopcontacten kunnen dan op de verkeerde plek zitten. Het is daarom verstandig al tijdens het (ver)bouwen voldoende lichtpunten in huis aan te brengen. Je voorkomt zo dat je lichtpunten tekort komt. Of dat je snoeren over de muur moet aanbrengen, terwijl ze ook netjes weggewerkt in de muur hadden kunnen zitten.

Algemene verlichting, sfeerverlichting en functieverlichting

Verlichting kunnen we het beste onderverdelen in drie groepen: algemene verlichting, sfeerverlichting en functieverlichting.

De algemene verlichting is het licht dat wordt aangedaan wanneer je een ruimte binnenkomt. Meestal is dit een plafonnière of een spotje aan het plafond. Algemene verlichting is vooral oriëntatielicht en de basisverlichting van de ruimte.

Met sfeerverlichting brengen we een bepaalde sfeer in de ruimte. Het licht spreidt ziich in alle richtingen. Sfeerverlichting zorgt in een ruimte voor zacht, schaduwloos licht. De lampenkap is dan lichtdoorlatend en gemaakt van stof, papier of glas. Of de lamp heeft zelfs helemaal geen lampenkap. Dit soort lampen worden ook wel spreiders genoemd.

Functionele verlichting is licht waarbij we een activiteit uitvoeren. Het licht schijnt op een begrensd vlak. Bij functieverlichting wordt er gebruik gemaakt van ondoorzichtige kappen. De vorm van de kap en de plaats van de armatuur (draagconstructie) bepaalt hoeveel licht te zien is. Deze lampen worden ook wel richters genoemd.

Soorten verlichting

Zowel sfeerverlichting als functieverlichting kun je met verschillende soorten lampen realiseren.

Hanglampen verspreiden door hun positie en constructie een gelijkmatig en schaduwloos licht en dienen voornamelijk als spreider. Hanglampen worden voornamelijk boven de eettafel gehangen.

Ook wandlampen zijn geschikt voor een mooie sfeerverlichting en worden vaak gebruikt voor het bijlichten van muurdecoraties. Wandlampen kunnen ook een richtersfunctie hebben, bijvoorbeeld als leesverlichting bij het bed of de bank.

De vloerlamp kan als spreider dienen voor een gezellige, sfeervolle verlichting in de kamer. Als richter kan de staande lamp als leeslamp wordt gebruikt.

De tafellamp ten slotte wordt voornamelijk gebruikt als lees- of bureaulamp en blijft toch wel de gezelligste manier van verlichten.

Een goede voorbereiding

Het plaatsen van verlichting heeft een goede voorbereiding nodig. Vraag je allereerst af waar de ruimte voor gebruikt gaat worden. Bepaal vervolgens de aandachtspunten van de verlichting; de plaatsen binnen de ruimte, waarvan je vindt dat deze moeten opvallen. Hou er rekening mee dat een ruimte in de loop der tijd van functie kan veranderen. Breng dus voldoende lichtpunten aan, zodat je altijd de sfeer van je huis kan aanpassen aan je smaak.

Klik hier voor meer informatie.

verlichting

Comments are closed.