3 tips laminaatvloer leggen

Wanneer je je eigen woning gaat kopen wil je graag toch je eigen sfeer creëren. Een kleine ingreep die door veel bewoners wordt toegepast is het leggen van een laminaatvloer. Je zou zeggen dat zo’n ingreep direct moet gebeuren door een professionele klusser. Toch is dit niet helemaal waar, want het is zelfs mogelijk dat jij de handen uit de mouwen steekt! Het leggen van een laminaatvloer kun jezelf makkelijk doen. Mits je natuurlijk een aantal regeltjes hanteert tijdens het leggen van de vloer. In dit blogbericht worden drie belangrijke tips gegeven die het leggen van een laminaatvloer vereenvoudigen. Om te beginnen met de eerste tip: het zagen van de laminaatplanken.

Laminaatvloer leggen met decoupeerzaag

Zagen van laminaatplanken

De laminaatplanken zullen helaas niet mooi doorlopen tot het eind. Je ontkomt er helaas dan ook niet aan dat je een aantal keer de zaag nodig zult hebben. Nu is het wel belangrijk om te weten welke zaag je dan het beste kunt gebruiken. Laminaat zagen met een decoupeerzaag is bijvoorbeeld een geschikte oplossing. Dit vanwege het feit dat een decoupeerzaag niet alleen rechte zaagsneden maakt, maar ook bochten kan zagen. Handig bij het maken van oneven hoeken of uitstulpingen bijvoorbeeld door de leidingen van een radiator. Kortom! Iets wat je met een afkort- of handzaag niet zo gemakkelijk doet.

Speling

Het is belangrijk om te weten dat laminaat heel erg kan uitzetten of krimpen. Dit heeft alles te maken met de temperatuur, luchtvochtigheid en het weer. Voordat je een laminaatvloer gaat leggen is het ook belangrijk om de planken 48 uur in het midden van de kamer te laten acclimatiseren. Dit zorgt ervoor dat de planken al wennen aan de omgeving en de temperatuur. Zodat na het leggen niet er te grote uiteenzettingen ontstaan. Houd ook aan alle kanten 1 cm speling tussen de muur en plank. Wat speling geeft en bolling van de planken voorkomt.

Leggen van planken

De manier waarop je de planken legt is erg belangrijk. Zo kan het uitleggen in breedte of in lengterichting al een groot verschil maken. Vaak wanneer je te maken hebt met een groot raam kun je beter de planken in lengterichting neerleggen. Wat inhoudt dat de lijnen gelijk lopen aan de zonnestralen. Ook is het belangrijk om zo te beginnen dat je het minste hoeft te zagen of te verleggen. Vaak neem je de langste muur aan om te beginnen, zodat je weinig hoeft te verzagen.

Comments are closed.